Abelsethaugen
Vi ser Rekneshaugen i bakgrunnen, litt til
venstre for kirketårnet 1890
Tidlig i 1930-årene hete det "Gata", "Øvre veian", "Boybakken" og "Oppi lia". Det var ingen moldenser som visste hvor Rekneshaugen lå. Derimot visste de fleste hvor Abelsethaugen var. Denne haugen hadde en glimrende utsikt, og der hadde ungene sin tumleplass i villnisset. Der var det også et rikt dyreliv.
Abelsethaugen fikk etter hvert navnet Rekneshaugen. På midten av 1930-tallet var det noen unggutters lettsindige bruk av fyrstikker som førte til at hele haugen ble svidd av. Den flotte utsikta ble oppdaget. Noe måtte gjøres og Byselskapet tok seg av saken.
Konsul Fredrik Gørvell levde fra 1829 til 1891. Han overlot området Rekneshaugen og Reknesparken til gratis bruk på ubegrenset tid. Stier ble opparbeidet, hvilebenker plassert ut. I 1888 ble paviljongen bygd, og i 1937 ble hele området Rekneshaugen forært av Margareta Dahl til Molde by til park, stilt til Byselskapets disposisjon. Siden har Selskapet for Molde byes Vel lagt ned mye penger for å holde Reknesparken i den utmerkede stand den er i dag.
RB
Reknesparken Musikkpaviljong
Musikkpaviljongen i Reknesparken ble bygd i i 1888. Herfra var Moldepanoramaet med sine 87 topper synlige og folk kunne lære seg å kjenne de viktigste av de. - I løpet av alle disse årene har trærne vokst seg imponerende høye og stenger i dag altfor meget av utsikten.
En kan nesten si at det tiltak Byselskapet foretok seg i i 1880-årene for å anlegge Reknesparken, skjedde ved en tilfeldighet.
Konsul gørvel, som eide dette området, tok til å plante noen mindre trær inne mellom de store furutrærne som stod igjen etter en lyng og skogbrann i 1873.
Folkene i byen ble nysgjerrige og begynte å gå hit. De oppdaget at nettopp fra Reknesparken var Moldepanoramaet med sine 87 topper på det aller vakreste. byselskapet fikk overlatt disposisjonsretten av dette området på Reknes. Det var naturlig at kjøpmann Thorvald J. Owren, født i 1824, som var meget aktiv i Selskabet for Molde Vel som ble stiftet i 1842, ble skaperen av Reknesparken. Thv. Owren fikk anlagt spaserveier, stier, gressplener og benker og plantet edle tresorter. Parkanlegget strakte seg helt ned til sanatorieområdet og ble foreløpig ferdig i 1884. Arbeidet fortsatte noe senere og i 1888 ble musikkpaviljongen bygd..
Moldenserne viste at de hadde sans for å legge til rette selve naturen med enkle midler. De elsket denne parken som ble et lykkelig tiltak i turistårene - uten egentlig tanke på turistene.
RB 1987 AGAA