Knud

Andreas

Bjørset

Født ca. 1807
Foreldre: Hans Wabech Knudsen Bjørset og Inger Marie Johansdatter

Gift med Maria Magdalene Witdh
a. Henrik Bastian
b. Knud
c. Karen Maria
d. Beate Antonette
+ 1 barn

Død ca. 1852

Sakfører, ordfører.
Knud Andreas Bjørset
Ingelbrecht Knudsson
Hans lb Møller
Bereth Langseth
Så tilbake til brevskriveren, Knud Andreas Bjørset. Alt i 1820, omkring 13 år gammel, begynte han på kontoret hos sorenskriveren i Romsdal, den fremragende, bondefødte trønder Ingelbrecht Knudsson. Han var den siste sorenskriver som samtidig også var byfogd i Molde. I august 1821 ble Ingelbrecht Knudsson sorenskriver i Strinda og Selbu, så i hans sorenskrivertid har vel den unge Knud Andreas vesentlig virket som visergutt og ovnsgutt pd kontoret. Begynnerstillingen ved et embetskontor var for mangen ubemidlet og begavet gutt det første skritt på den vei som førte dem frem til juridisk eksamen. - Sorenskriver Knudsson er vel den enkeltperson som har fått den fyldigste sammenhengende omtale i de Seves byhistorie (I s. 431-434).
Den nye sorenskriver, den danskfødte håndverkersønn Hans lb Møller, var også på sitt vis en særpreget person. Som 15-åring fikk han kontorplass i Norge, og ble i 1804 examinatus juris. Han var en vel ansett sakfører i Christiania da han i 1822 ble utnevnt til sorenskriver i Romsdal, og tiltrådte samme år. Knud Andreas Bjørset var da 15 år og hadde 2 års ansettelse ved kontoret bak seg. Møller, som vart født i 1778, satt i embetet til sin død 31. desember 1840.
Han er kjent både for sitt ganske omfattende forfatterskap og for sine injurieprosesser. (Se bl. a. Erling Leigh: En sorenskriver med injuriesaker, i R. S. 1953, s. 15-25, jfr. 1965 s. 19-23.) Han kjøpte gården Årønes, hvor sorenskriverkontoret da holdt til i hans tid (til daglig kalt Nesset). 
I brev av 22. mai 1826 kommer Knud Andreas Bjørset inn på sine problemer med sorenskriver Møller, og i brev av 22. august s. å. forteller han at han nu er forlikt med sin principal slik at han heretter får 100 Spd. årlig lønn "med meget mere". Det siste sikter nok til at ban var blitt fullmektig, forsåvidt ikke dårlig for en 19-åring. Forholdet mellom ham og Møller ble i det hele meget godt, noe som ikke minst fremgår av at Møller understøttet ham da han i februar 1829 dro til Christiania for å studere. I September 1829 tok han den s åkalte preliminæreksamen. Dette var i tiden 1815 til 1849 en universitetseksamen for "ustuderte", d.v.s. de som ikke hadde giennomgått artiumspensum i latin og gresk. Denne eksamen ga fram til 1860 adgang til å ta den såkalte norske juridiske eksamen, den laveste av de to former for juridisk eksamen en den gang hadde. En ble da examinatus juris, til forskjell for de som hadde artium og latinsk-juridisk eksamen og ble cand. juris. Både Ingelbrecht Knudsson og Hans lb Møller var examinatus juris.
Bjørsets brev fra Christiania av 29. mars 1831 gir interessante opplysninger om hvordan han maktet å gjennomføre sitt juridiske studium. Han forteller bl. a. at han hadde nydt understøttelse "af min brave Velgjører Sorenskriver Møller, som man nu desverre kappes om at forfølge. Ogsaa har Bereth Langseth understøttet mig".

Kilde: Romsdal sogelag Årsskrift 1980 - Nils Parelius: "Brev fra Molde i 1820 - 1830 årene fra Johan Wichberg og Knud Andreas Bjørset


Sakfører Bjørsets gård (senere ingeniør Dahls) 
Kilde: Romsdal sogelag Årsskrift 1980 - Nils Parelius: "Brev fra Molde i 1
820 - 1830 årene fra Johan Wichberg og Knud Andreas Bjørset