Eivind Kristian Hansen (12.12.1866

En ekte moldenser
Eivind Kristian Hansen ble født i Molde den 12.
desember 1866. foreldrene hans var Edvard Hansen og Elisabeth Marie f. Grov. Han var Molde-gutt, mens hun var fra Jostedalen. De gifta seg i 1860, og Edvard Hansen var titulert "arbeidsmand". Kirkeboka viser at Edvard kom til verden i Molde den 30. mai 1832, og far hans var vekter Hans Ingebrigtsen. Det er hans Hans-navn som fremdeles lever i trykkerinavnet EKH trykk as.

Hansen-familien og Myrabakken
Ved folketellinga i 1865 bodde Edvard og Elisabeth Hansen i hus nr. 180 - ett av de øverste i Myrabakken. Edvard Hansen var "Husfader, Dagarbeider og Bryggesjauer". Eivind Kristian var enda ikke født, men hans eneste søster Hanna Emilie, var da 5 år. Av husdyr hadde de "1 Svin", og de var ikke de eneste som hadde det innafor bygrensa. 10 år seinere, i 1875, viser folketellinga at familien fremdeles bodde i Myrabakken. Dattera i huset er da "Tjenestepige" i Trondheim, og Eivind Kristian hadde foreldra for seg sjøl. Det var gode tider i Molde på 1870-tallet. Familien  hadde ikke gris lenger, og husfaderen var titulert "Dexelmand". Deksel var ett av bøkkerens viktigste redskaper, og yrkestittelen viser at han arbeidde med tønner på ei sjøbrygge e. l. 

Tegning av Eivind Kristian Hansen er laget av Per Vassbotn
Eivind Kristian Hansen
Tegning: Per Vassbotn

Et godt sildefiske i første del av 1870-årene gjorde at etterspørselen etter tønner var svært stor, ja, så stor at Molde Industriforening arrangerte egne bøkkerskoler for å skaffe nok arbeidskraft.

Ellers var Myrabakken full av håndverkere på denne tida. Der var smed og snekker, vever og skredder, garver og maler og ellers arbeidsfolk av ulikt slag. Midt oppe i dette valgte den 16 år gamle Eivind Kristian Hansen å starte i typografilære i Romsdals Budstikke. Året var 1883.

Alf Hansen, sønn av grunnleggeren, har fortalt at far hans arbeidde som typograf i Trondheim den første tida han var ferdig i Budstikka. Etter 3 måneder der dro han så til bladet Fjell-Ljom på Røros. Dette var den tid Arne Garborg var redaktør i i Fjell-Ljom, blir det sagt. Jeg har gått gjennom alle årgangene mellom 1886 og 1892 uten å finne spor etter verken Garborg eller Hansen. Garborg var nemlig ikke redaktør i avisa. Han skrev bare artikler som han sendte dit. Når så typografens spor er like anonyme, er vi like langt.

Fra Røros gikk turen videre til Oslo. Her arbeidde han i en lengre periode i Steens Trykkeri. Han stod et helt år bare med å sette Stortingsproposisjoner for hånd. Heimlengselen tok ham, og i 1892 dro han tilbake til Molde for å bli faktor i Romsdals Budstikke. Faktor betyr i dette tilfelle teknisk leder av trykkeriet. I praksis var han nok stort sett alene om det meste.


Eivind Kristian Hansen som musikant i Molde Hornmusikk 1886

Eivind Kristian Hansen gifta seg i Molde med Antonette Lovise Johansen Nes den 27. oktober 1893. Den utkårede var gårdbrukerdatter fra Beiarn i Nordland, f. 1865. Når og hvorfor hun kom til Molde er ikke kjent I folketellinga for 1900 bodde familien i matr. nr. 78c, på skrå over gata i forhold til Karen Ugelstads hus. Den pengesterke norskamerikaneren John O. Hoem eide huset, men familien Hansen disponerte 5 rom og kjøkken. En skulle da tro at de hadde god plass, men ekteparet hadde nå fått 3 barn, Edvard f. 1895, Einara Antonie f. 1896 og Alf - han som tok over trykkeriet - f. 1898. I samme leilighet bodde også to enslige damer - "løsarbeidersker" - med egen husholdning og en gutt på 14 år. Vi må ellers gå ut fra at trykkeriet okkuperte det ene rommet - det var jo det familien levde av!

Oppholdet i matr. nr. 78c, populært kalt Kommoden", ble heller kortvarig. I 1903 flytta han til blikkenslager Carl Severin Hansens hus nederst i Myrabakken. Her holdt han til i 7 år.

Fra Bjørn Austigard: EKH trykk og Molde gjennom 100 år. 1898 - 1998.