Hans

Hansen

Schmidt


Gift med Margrethe Jonasdatter
a. Hans
b. Jonas
c. Maria

 

 

Hans Hansen Schmidt/ Lilienskiold
Hans Hansen Schmidt
Margrethe Jonasdatter
Maria Lem
Peder Lem
Abel Munthe
Ludvig Holberg
Hans Hansen Schmidt/ Lilienskiold den yngre ble født i Bergen rundt 1650 som sønn av daværende lagmann i Gulating Hans Hansen Schmidt og dennes første kone Margrethe Jonasdatter. Gjennom sine etterlatte manuskripter og illustrasjoner står han fram som en eksepsjonalt begavet mann og en spennende personlighet.

Hans Hansen d. y. giftet seg ca. 1674 med Maria Lem (ca. 1655 - 1744), datter av soknepresten Peder Lem og bispedatteren Abel Munthe. Maria Lem var morsøster til Ludvig Holberg.

Kilde: Yngve Nedrebø: Hans Hansen Lilienskiold (ca. 1650-1703) - Kunstner, Humanist og adelsmann

Hans Hansen d. e.
Margrethe Jonasdatter
Jonas Pedersen
Hans Hansen d. e. kom fra Tønder i Sønderjylland. Han må ha lagt grunnlaget for sin fremgangsrike karriere ved hoffet i København før han kom til Bergen og ble slottsskriver på Bergenhus i 1641. På rekordtid klatret han gjennom embetshierarkiet, og bekledde i løpet av få år stillingene som rådmann i Bergen, så borgermester samme sted, lagmann i Gulating, befalingsmann for Trondhjems len og Overhoffretsassessor, før han endte som Stiftsamtsforvalter for Bergenhus. Ved siden av sine betydelige embetsbedrifter gjorde Hans Hansen d. e. det eksepsjonelt godt som forretningsmann, og hadde på kort tid bygd opp en formidabel formue, som han først og fremst plasserte i jordegods på Vestlandet.

Margrethe Jonasdatter var datter av sokneprest Jonas Pedersen i Korskirken.

Kilde: Yngve Nedrebø: Hans Hansen Lilienskiold (ca. 1650-1703) - Kunstner, Humanist og adelsmann

Jonas Lilienskiold
Hans Schmid
Margrethe Jonasdatter
Sidsel Kaas
Bjørn Kaas
Birthe Berentzdatter Rothkirch
Jonas L. f. i Bergen 1651, var sønn av rådmann og assessor Hans Schmidt. Faren ble adlet 26 mai 1676 og tok adelsnavnet Lilienskiold. Mora var Margrethe Jonasdtr. som døde ca 1654. Etter 10 år med studier i utlandet ble han kansellisekretær i København. Utnevnt til amtmann i Romsdal og Nordmøre i 1678. Fra 1689 kom Sunnmøre til. Dermed hadde vi et samlet amt igjen, kalt  Romsdal Amt. Jonas L. var bosatt på Moldvær i Borgund, seinest fra 1686, og han døde der 1691. Han var eier av garden Herdløy i Ytre Sogn. Det er uklart om han var medeier i Giskegodset, eller bare i en del av garden Giske. Han giftet seg 26 mars 1679 på Rugård, Fyn med Sidsel Kaas som døde ca 1727. Foreldrene var Bjørn Kaas til Kjerup og Birthe Berentzdtr. Rothkirch.

Kilde: Per Gjendem