Olav

Trondsen

 
Den gamle slekten på Hafstad i Førde av Helge Stenseth og Yngve Nedrebø

Olav Trondsen
Iver Trondsen
Audun Torsteinsen Aspa
Torstein Eriksen Aspa
Eline Christiansdatter
Nils Nilsen Hafstad
Arne Trondsen til Husby
Synneve Torsteinsdatter
Ingeborg Torsteinsdatter
Jacob "smaasvein"
Jacob Nilsen
Synneve Nilsdatter

Erkebiskop Olav Trondsen bestemte i et brev 24. juni 1473 sammen med sin bror Iver Trondsen på Aspa at en rekke av gardene erkebispen eide på Nordmøre skulle ligge til St. Olavs Domkirke for en periode på 30 år etter hans død. Godset han hadde kjøpt av fasteren 13 år tidligere var blant det som skulle forlenes til Domkirken. I diplomet ble det bestemt at godset ved utløpet av perioden på tredve år skulle tilbakeføres til de rette odelsmenn. Erkebispen døde i 1474.

Tilbakeføringen ble imidlertid problematisk. Først ved en herredagsdom i 1578 fikk Audun Torsteinsen Aspa endelig dom for at godset tilhørte slekten. Audun var sønn til Torstein Eriksen, og dattersønns sønn av erkebispens bror Iver Trondsen. Audun påberopte seg at "nu wor ther jnggenn nermeer odelszborne ther till" enn ham selv. (Note 20)

Nils Nilsen Hafstad var sønnesønn til Eline Christiansdatter, som i sin tur var et oldebarn av Arne Trondsen til Husby, en (eldre?) bror av erkebiskopen Oluf Trondsen og Iver Trondsen på Aspa. Kildene forteller oss ikke på hvilket grunnlag Nils Nilsen hadde fått løse Leira og de øvrige gardpartene på Nordmøre, men det synes å være tre rimelige forklaringer: Nils kan ha kjøpt det fra Aspaslekten, men da hadde det vel vært mer fornuftig å kjøpe gods som lå nærmere hans eget hjem. Han kan ha fått løse det på grunn av sitt slektskap med Arne Trondsen, som vel teoretisk kunne gjøre ham til "rett odelsmann", men mer sannsynlig synes det å være at han har giftet seg til det.

Leira er nevnt i skiftet etter Torstein Eriksen Aspa i 1577, og ble da delt mellom døtrene Synneve og Ingeborg, som hver fikk 2 spann i garden. Nils Nilsen dukker opp med en odelssskatt av Leira på 4 spann i 1617. Synneve Torsteinsdatter var gift med Jacob "smaasvein" da hun arvet halve Leira etter foreldrene i 1577. Nils Nilsen Hafstad hadde en sønn Jacob og en datter Synneve, og uten at vi skal legge for mye i en mulig oppkalling, framtrer det så absolutt som en rimelig forklaring at Nils Hafstad har fått hånd om odelsgodset i Leira gjennom ekteskap med en for oss ukjent datter av Jacob "smaasvein" og Synneve Torsteinsdatter.

Kilde: Den gamle slekten på Hafstad i Førde av Helge Stenseth og Yngve Nedrebø