Johan

Mumme

 

 

Død ca. 1657

Hermann Momme
Johan Mumme
Henrik Bille
Sti Pors
Hermann Momme finner vi i Romsdal som sageier allerede i 1597. I 1603 nevnes han i sagregnskapet som borger i Trondheim. Han er en innflytta hollender og dreiv stort med sagbruk og trelasthandel. I løpet av 1620 årene overlot han sin virksomhet til Johan Mumme. (En sønn eller nær slektning.) Hermann Momme dro tilbake til Holland og døde der. I en "Affschiedt" som Henrik Bille og Sti Pors skreiv i anledning deres undersøkelse av striden mellom Bergen og Trondheim om sjølenene er følgende nevnt av Bergens borgere:
"Affgangne Hermand Momme, enn Hollender som dog haffde sin Borerschab udj Trundhiemb, udj sin tid baade med fremmede og andre, haffde den største och meeste Handell der faldt offuer alt Rombsdall Lehn, Huad schade det ganndsche Lehn oc effterkommere haffuer lied, oc hereffter maa Udstaae, er noch som paa de Orter obennbarlig, oc denn Profit oc fordeel hand med de fremmede Adffurde er i fremed Lannd, thi hannd død udj Ho Land og hanns Arffe formue tilsamen var Udføertt". (Danske Kanselli: Skap 8, pk. 153 G, dat. 24/4 1629).

Hermann Momme dreiv også skipsbyggeri og eide båter. I tollregnskapet for 1614 finner vi at: Søffren Christennsenn fra Malmø oppga sitt skip "stortt paa 60 lester som her uar opbyged der Aff Udgifuen i Roerstold 1/" Rdlr., af it Andett schib Stortt paa 14 lester hvilked hand her kiøptte Aff Hermand Momme, borger i Trundhiemb ...."

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

Hermann Momme
Joris Non
Johan Momme
Hermann Momme virka mere allsidig (enn Joris Non). Han var den største av sageierne samtidig som han også kjøpte opp skåret trelast og dreiv stor trelasthandel. En tid byksla han Mjelve Gods, vel mest for skogens skyld. Samtidig eide han skip og dreiv skipsbyggeri. I trelasthandelen var han den driftigste og betydeligste nest etter Joris Non. Hermann Momme var i kompaniskap med sin sønn eller slektning Johan Momme.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

Hermann Momme
Johan Momme
Anders Iversen
Da Hermann Momme og etter han et par år senere Johan Momme og fogden Anders Iversen fikk bruke Sollid, Stenløs, Berg, Fanbostad og Øverlands skoger som tilhørte kronen, mot en minimal avgift, så skaffa det for ei tid ubegrensa tømmer til "kondisjonerte" sager i Osen og langs Fannestranda.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

1596

Hermann Mumme
Johan Momme
Matz Mielffue

I 1603 opptrer en ny mann på Mjelve som heter Hermand i Miellued. Hans egentlige navn er Hermann Mumme eller Momme, og var kjøpmann eller trelasteksportør og sagbrukseier.  Han var således innehaver av sagbruk i Osen og i andre vassdrag i Bolsøy. I seinere manntall finnes en Johan Momme i Molde som også er sagbrukseier og godseier. Han er antakelig en sønn av den Hermand Momme som nemnes som oppsitter på Mjelve i 1604. Det dreier seg her om en en innflytterslekt. Hermand Momme var ifølge manntallet av 1596 leilending. Antakelig for skogen og sagbrukets skyld. I sagmanntallet for samme år finnes oppført en flombsaug for Matz Mielffue, som svarer skatt og ti tylter bord i sagtiende, samt en flombsaug på Hermand Mumme med en sagtiende av 21 tylter. 

Kilde: Jørgen Olafsen-Holm: Bolsøyboka 

1612

Hermann Momme
Erich på Vestnes
Hanns Nielsen
Knud Jensen
Jacob Pedersen
Kordt Guldsmed
Zacharias Holck
Johan Mumme
Joris Engelskmann
Mads Pedersen
Arild Olsen
Anders Iversen

 

Utførsel sagskurd 1612
  
1. Hermann Momme

1582 1/2 tylt

1/5 av total utf.

2. Erich på Vestnes 1125 tylt

3. Hanns Nielsen, Bud 760 tylt
4. Knud Jensen 755 tylt
5. Jacob Pedersen 380 tylt
6. Zacharias Holck 300 tylt
7. Johan Mumme 295 tylt
8. Kordt Guldsmed 256 tylt
9. Joris Engelskmann 222 tylt
10. Arild Olsen 200 tylt
12. Anders Iversen 165 tylt
16. Mads Pedersen 43 tylt

Hermann Momme solgte bare hele skipsladninger, i alt 13, unntatt første ladning som ble levert av han og presten Mads Pedersen i fellesskap. Det kan tyde på at han befrakta skuter selv eller var agent for noen kjøpmenn i utlandet. 

Hermann Momme, Hanns Nielsen, Joris Engelskmann og muligens Jacob Pedersen har nok selv befrakta skuter og vært eier av ladning, mens de andre har bare vært selgere,

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

1614

Johan Momme
Hanns Nielsen
Knud Jensen
Zacharias Holck
Kordt Guldsmed
Peder Jacobsen

Utførsel sagskurd 1614
For 1614 har vi oppgaver over selgere fra nyttår til 2. april. Johan Momme er største selger med 3 hele skutelaster og solgt til i alt 5 skuter. Deretter komer Hanns Nielsen i Bud med 2 hele skutelaster. 3.: Knud Jensen har ingen hel ladning, men solgt til 6 skuter. 4.: Zacharias Holck med ei hel skutelast. 5.: Kordt Guldsmed. 16.: Peder Jacobsen.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

1623

Peder Friis
Olluff Sundmøring
Peder smed
Jacob smed
Kortt Guldsmed
Annders smed
Oluff smed
Jenns hoes Frandtz Johann Mome 
Hermand Mume
Joris Noenn

I 1623 finner vi i Fanne Otting oppført følgende som ødegårdsmenn og husmenn (altså uten angivelse av gård eller nummer) alle med 1/2 daler i skatt.
Peder Friis, Olluff Sundmøring. Peder smed, Jacob smed, Kortt Guldsmed, Annders smed, Oluff smed og "Jenns hoes Frandtz". Likeledes finner vi her oppført "Johann Mome for Harrels Gusedz 12 pund." hvilket må tydes slik, at en Johan Mome - strandsidder på Reknes - er representant for en Harrels eller Harolds som eier av jordgods med 12 pund (d.e. 4 vog). 
I samme forbindelse støter vi på en Hermand Mume med 3 sauger i Oszen og Joris Noenns sauge. Begge disse utlendingene er altså nu bosittende på Reknes.

Kilde: Jørgen Olafsen-Holm: Bolsøyboka 

1629

Johan Mumme

Øvre og Nedre Osen. Fra 1629 betaler Johan Mumme for 2 sager i Osen. Det er Øvre og Nedre Osen sager. Han har begge sagene til 1647.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

1629/30

Anders Iversen
Johan Mumme
Inger Jacobsdtr.
Anders Iversen
Iver Jensen Bandtzbil

Fra 1629/30 betaler Anders Iversen og Johan Mumme sammen 15 daler for Stenløs og Solli med underliggende ødegårdsskoger "som de samtlige bruker til deres sager uti Osen". De andre skogene er bevilga til Mjelve sag. De har iallfall skogen til 1640, men så mangler vi oppgaver før i 1649. Da er det Inger Jacobsdtr., enke etter Anders Iversen, og Johan Mumme, som betaler avgifta. Fra 1656 betaler Iver Jensen Bandtzbil, fogd, avgifta, men sikkert sammen med eier av de andre Osensagenen.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

1647

Johan Mumme
Gjert Davidsen

Nedre Osen sag. Fra 1647 til 1657 har Johan Mumme og Gjert Davidsen denne sag sammen. I 1657 er Gjert Davidsen oppført som eneeier. Johan Mumme er død.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

1647

Inger s. Annders Iffuersens
Johan Mune
Giert Daffuidsen

Saugskatt aff flomsaugernne, en huer 25 rixdaller.
Inger s. Annders Iffuersens aff offuer Aasen saug                                penng      25 dr.
Johan Mune aff sin offuer Aasenn sauge                                             peng       25 dr.
Noech Johann Mune och Giert Daffuidsen af nederst Aasenn sauge.     peng       25 dr.

Kilde: Skattematrikkelen 1647 redigert av R. Fladby og S. Imsen

1647

Enndre
Erich
Johan Mune

Gusaas 4 pd.
     Enndre  2 pd.                                1 dr.
     Erich 2 pd.                                    1 dr.
     Odel, Johan Mune bøg(e)r med aasedernne.

Kilde: Skattematrikkelen 1647 redigert av R. Fladby og S. Imsen

1647

Johan Mune

Backe 1 pd.
     Enkin                                            1/2 dr.
     Odel, Johan Mune bøg(e)r,

Kilde: Skattematrikkelen 1647 redigert av R. Fladby og S. Imsen