George

Noone

 

Gift 1. gang med nn
a. George
ift 2. gang med Ingeborg Henriksdatter
b. Margrethe
c. Maritte

Død ca. 1636

Kan han 1. gang ha vært gift med ei datter av Hr. Peder Andersen til Akerø?  
Joris Non
Hermann Momme
Både Joris Non og Hermann Momme hadde begge økonomiske ressurser for å drive handek i stor stil. Dessuten hadde begge gode forbindelser i utlandet. Det var nok en av grunnene til at de kunne trenge embetsmennene ut av handelen. Dertil kunne de ofre all sin tid og energi på handelsvirksomheten alene, mens embetsmennene hadde ei stilling å skjøtte.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

Hermann Momme
Joris Non
Johan Momme
Hermann Momme virka mere allsidig (enn Joris Non). Han var den største av sageierne samtidig som han også kjøpte opp skåret trelast og dreiv stor trelasthandel. En tid byksla han Mjelve Gods, vel mest for skogens skyld. Samtidig eide han skip og dreiv skipsbyggeri. I trelasthandelen var han den driftigste og betydeligste nest etter Joris Non. Hermann Momme var i kompaniskap med sin sønn eller slektning Johan Momme.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

Hermann Momme
Joris Non
Tidligere hadde nok Hermann Momme og Joris Non medbrakt en del kapital, men disse menn tok norsk borgerskap og deres etterkommere ble vel nordmenn.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

Kort Hansen Guldsmed
Joris Non

 

Kort Hansen Guldsmed var sageier, trelasthandler og skipper. Navnet "Guldsmed" er helst et familienavn og ikke yrkesnavn. Han betaler husmanns- og ødegardsmannskatt i 1620, men kan ikke regnes blant bøndene likevel. Han var bosatt på Molde. I ei liste over skuter og jekter som hører til i Romsdal len i 1631-1632 står "Kordt Hansen paa Molle aff en Kreier paa 12 lester aff huer Lest 1/2 ortt ehr Pennge 1 1/2 dlr." (Tollregnsk. for Romsdal, pk. 1. R.A.) og samme år står han oppført i den vanlige tollregnskap den 12. juni 1631, men da er hans skute St. Oluf drektig 15 lester. Han var en av dem som slo seg opp på trelasthandel og sagbruk. Før han selv ble skipseier, hadde han vært skipper for Joris Non. Borgerskap i Trondheim tok han ikke.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal s. 45

1609

Joris Non
Herman Mumme
Wessel Brøckning

Vi veit fra før at Joris Non befrakta skuter og sendte dem med ladning til utlandet. Men også Hermann Momme befrakta skip foruten at han så vel som Joris Non selv eide skuter. I 1609 finner vi: "Aff Herman Mumme for tuende Reigser hand haffuer fragtit Wessel Brøcknings skib, haffuer huer gangh Indlagt 120 tylter deler..." (Romsdal tollrgsk. 1609-10, T-heim lensrgsk. pk. 679.) og samme år: "Hermann Mumme haffuer betalt af 120 tylter deler som hand i sitt eigit skib haffuer Indskibet og Udført...."

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

1612

Hermann Momme
Erich på Vestnes
Hanns Nielsen
Knud Jensen
Jacob Pedersen
Kordt Guldsmed
Zacharias Holck
Johan Mumme
Joris Engelskmann
Mads Pedersen
Arild Olsen
Anders Iversen

 

Utførsel sagskurd 1612
  
1. Hermann Momme

1582 1/2 tylt

1/5 av total utf.

2. Erich på Vestnes 1125 tylt

3. Hanns Nielsen, Bud 760 tylt
4. Knud Jensen 755 tylt
5. Jacob Pedersen 380 tylt
6. Zacharias Holck 300 tylt
7. Johan Mumme 295 tylt
8. Kordt Guldsmed 256 tylt
9. Joris Engelskmann 222 tylt
10. Arild Olsen 200 tylt
12. Anders Iversen 165 tylt
16. Mads Pedersen 43 tylt

Hermann Momme solgte bare hele skipsladninger, i alt 13, unntatt første ladning som ble levert av han og presten Mads Pedersen i fellesskap. Det kan tyde på at han befrakta skuter selv eller var agent for noen kjøpmenn i utlandet. 

Hermann Momme, Hanns Nielsen, Joris Engelskmann og muligens Jacob Pedersen har nok selv befrakta skuter og vært eier av ladning, mens de andre har bare vært selgere,

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

1612

Joris Noon
Hermann Momme

Joris Engelskmann eller Joris Noon som hans egentlige navn lyder, spiller ennå ikke den rolle i trelastutskipingen som han seinere vil gjøre. Dessuten veit vi at han var eier av andre ladninger innkjøpt hos bøndene. Han står i 1612 og 1613 som selger av to skipsladninger trelast. Den 26/3 1613 drar en Harlingenskipper avgårde "med sin Last som thillkomb Joris Noon aff Engeland med Bord", deretter følger navnene på de bønder som har solgt trelasten. (Tollrgsk. for Romsdal, T-heim lensrgsk. 1612-13. R.A.) Den 22/4 1613 reiser en Stavorenskipper "med sin Last som tilkommer Jorris Nun aff Engeland som hand sig haffuer tillforhandledt hoes bønnderne - ". Her følger så navnene på bøndene. (Tollrgsk. for Romsdal, T-heim lensrgsk. 1613-14. R.A.).

Bare 5 år seinere er Joris Non den ledende trelastesportør i Romsdal sammen med Hermann Momme. Grunnen til at han ikke allerede tidligere er den førende i trelasthandelen, skyldes at han også virker på Nordmøre.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal s. 46f

Mai 1613

Joris Engelskmann

Fra og med mai 1613 og ut året fortolla Joris Engelskmann ialt 7 skuter, alle ganske store, 60 - 100 lester. (Tollrgsk. for Nørdmørel, T-heim lensrgsk. 1613-14. R.A.) Men så ser det ut som om han har bestemt seg for Romsdal. I 1620 var han iallfall fast bosatt i Romsdal. Den 15/9 1620 fortolles nemlig "St. Gerchus" (St. George) på 30 lester ført av Joris Non "Borger i Thrundhiemb, boendis i forne. Rumssdal". Han har selv drevet som skipper. Det er rimelig at han den første tid har vært nærmest agent for andre kjøpmenn som handla med trelast i Romsdal.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal s. 47

1613-14

Jorris Engelskmann
Edward Engelskmann
Nicolaus Engelskmann

Tollregnskapet for 1613-14 forteller ikke hvem som befrakta skutene, men derimot hvem som betalte toll for lasten. Av 49 anløp fra mai 1613 og ut året, så ble 20 skuter, de fleste hollandske, fortolla av 3 dngelskmenn, Jorris Engelskmann, Edward Engelskmann og Nicolaus Engelskmann, som visstnok alle var bosatt eller oppholdt seg på Nordmøre. (Tollregnskap for Nordmøre i Trondheims lensregnskaper, R:A.) Jorris Engelskmann er trolig identisk med Joris Non på Molde. Det ser ut til at han først prøvde seg på Nordmøre, men seinere slo seg til for godt i Romsdal.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal s. 35

1618 

Joris Non

I 1618 kjøpte en hollender 80 tylt sagbord, 25 våg tørrfisk og 6 tønner nøtter av Joris Non, Trondheimsborger bosatt på Molde.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

1621

Abraham Giellis
Joris Non

Allerede året etter (1621) finner vi ei skute "St. George" som seiler på Romsdal. Skipper er Abraham Giellis. Han er noen ganger oppført som bosittende i Trondheim og noen ganger i England. Denne skuta seiler bare med last for Joris Non. Det er meget mulig at det er Joris Nons skip med en landsmann av han som skipper; en som også har slått seg ned i Norge.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal s. 47

1622

Joris Non
Otto Lorck
Thomas Chalmer
Alexander Chalmer

En  av grunnene til at Joris Non kunne greie seg, var at han hadde forbindelser og venner. Allerede i 1622 var han gått i kompaniskap med storkjøpmenn og rådmann i Trondheim, Otto Lorck. De to hadde fått kongens tilladelse til å utføre bjelker til tross for at det var forbudt ellers. (N.R.R. V. s. 206, dat. 28/4 1622.) Tollfortegnelsene viser at Joris Non utfører atskillige laster bjelker i den etterfølgende tid.
   Han hadde utstrakte handelsforbindelser. Av en eller annen årsak blir han i juni 1632 stevna av Thomas Chalmer, sønn og arving av Alexander Chalmer, tidligere formann forkjøpmannsgildet i Aberdeen. Foruten "George Norune in Rumsdal in Norway" var en skipper fra Peterhead og en glassmester i Aberdeen stevna. Ingen av dem møtte, og det sies ikke hva saka gjaldt. (Alexander Bugge II s. 272).

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal s. 48f

1623

Albrit Guldsmed Lampe
Joris Non
Kort Hansen

Erisfjord otting
"Gied", Dokka. Albrit Guldsmed Lampe (Han kalles Albrit Lampe i jordeboka og Albrit Guldsmed i sagskattemanntallet) betaler for sag fra 1623. Fra 1624 betaler han også grunnleie til kronen. Saga kalles noen ganger Gied sag, en gang Giedaae sag, andre ganger Docke sag.

Årene 1626-1632 står følgende i jordeboka over grunnleia:"Joris Non av Gied sag som Albrit Lampe tilforn brukte 5 daler", men Albrit betaler selv sagskatten disse årene, og i 1635 betaler han selv grunnleia igjen også. Men det må ha vært en eller annen form for forretningsforbindelse mellom disse to.

I 1639 er saga lagt øde.

Albrit eide også sag på Nordmøre. Vi vet ikke hva slags kar han var. På Molde brukte Kort Hansen også navnet Gullsmed uten at vi kjenner noen slektsforbindelse mellom disse to. Hvis Albrit Lampe virkelig var Gullsmed og bosatt inne i Erisfjord, så er det fristende å sette han i samband med det kjente samtidige Eikesdalshornet hvis mester er ukjent.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal s. 157f

24/4 1629

W. Thrittel
Joris Non

Den engelske skipper og kjøpmann W. Thrittel må også ha samarbeidet med Joris Non. Han seiler til stadighet på Romsdal. I den "Affschiedt" som Bille og Porss skrev i 1629 står følgende: "Denne same brug oc Handell med fremmid haffued enn Engelsch Mand ved Naffn Joris Noenn som oc haffuer sit Borgerschab udj Thrundhiemb Antagitt, icke allene med Hollender, Dannsche och Tydsche Mens nu fast mere end som tilforn med Enngelsche, och Skotter. Thi tuende Engelsche Aff Lunden ved Naffn M. Griff og M. Thrittel udj dette Aar haffuer hafft mange Shib, baade udj Romsdall oc paa Nordmøer. Handler dristig oc obenbar med alle Bønder, Borger och Prester, Klede, Lerffuit Adschillige andre slags Kramvahre, dersom den Handell og Brug de fremede med nogle faa Allnne haffuer udj Henderne maate Vere hoes Hanns May: egen Undersaater her udj Riget..." (Danske Kanselli: Skap 8 pk. 152 B, datert 24/4 1629.)

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal s. 47

6/12 1630

Joris Non
Oluf Parsberg

Joris Non ble i løpet avkort tid den betydeligste kjøpmann i sjølenene. Især for Bergenskjøpmennene var han en torn i øyet. Resultatet for Joris Nons vedkommende med omsyn til hans omtale i denne "Affschiedt" ble et brev fra kongen til lensherren i Trondheim, Oluf Parsberg hvor forbudet mot ulovlig handel innskjerpes og "I lige Maade, ettersom forne, vore Undersaatter udi Bergen formener saadan ulovlig Handel at være dreven med Fremmede af en ved Navn Joris Non og andre der udi Throndhjem, hvilke under et Skinn haver taget Borgerskab der udi Throndhjem, og dog ere bosatt paa Landet og sig saaledes ved saadan Bekvemmelighed Handelen alene tilegnet imod Byernes og Borgernes Friheder og Privilegier og deres rette Grund og Mening, at du derom flitteligen lader forfare og dennem tilholder sig til Byen at begive, og Bergen Bys Borgere herudinden til Rette forhjelper, om nogen dennem forne. Joris Nun eller andre, som sig forseet haver, eller fremdeles herimod forseende vorder, derfore nu eller i Fremtiden ved Retten ville søge og tiltale eller tiltale lade" (NRR VI s. 263, datert 6/12 1630)

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal s. 47f

27/3 1633

Joris Non
Oluf Parsberg
Ingeborg 

Men i Trondheim hadde Joris Non intet å gjøre og dit dro han ikke. Derfor får Oluf Parsberg et nytt brev fra kongen i 1633. "at du dig mod os underdanigst erklærer, af hvad Aarsag den Thronhjemsborger ved Navn Jonas Nun efter vores forrige Befaling ikke drager til Byen Throndhjem, mens sig derimod endnu stedse udi Romsdalen opholder, og at du hannem tiltaler og  paa vores Vegne Bøder opberger..." (N.R.R. VI s. 517, dat. 27/3 1633.) Men Joris Non hadde "gyldig grunn". I nok et brev til Oluf Parsberg fra kongen et år senere heter det at "Eftersom Joris Non, Borger og Indvaaner udi vor Kjøbstad Throndhjem, underdanigst erbyder sig til os at ville erlægge 100 Specidaler, for han ikke udi Rette tid have begivet sig ind til forne. Throndhjem, saa, efterdi vi erfare, hans Hustrues dødelige afgang saadant at have foraarsaget, ere vi naadigst dered tilfreds...". (N.R.R. VI s. 621, dat 31/1 1634)

Dette må være hans kanskje engelske hustru, for han ble gift i Norge etter dette. Etter at Joris Non dør omkring 1636, tar hans enke Ingeborg over virksomheten. Ingeborg er et norsk navn.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal s. 48