Bernt

Schrøder

 
1597

Jacob Pedersen
Bernt Schrøder
Hermann Momme

I sagskattemanntallet for 1597 er alle sagene på bondehender unntatt 3 stykker, derav de 2 desidert største. Ifølge skurdoppgavene eier fogden Jacob Pedersen den største. Den har oppgitt skurd på 150 tyl. Denne saga har nok ligget på Fannestranda, helst i Bordalen. Jacob Pedersen var fogd vekselvis for Giske gods og Romsdal, bosatt på Vestnes til han 1609 ble lagmann i Trondheim, men fortsatt med økonomiske interesser i Romsdal, da særlig sagbruksvirksomhet. Han var også en stor jordegodseier i Romsdal. Bent Schrøder, fogd i Romsdal og bosatt på Våge, hadde også ei sag i Fanne otting med en skurd på 120 tylt oppgitt. Det er enten Osen eller Røvik sag. Så eier Hermann Momme (Mome, Mumme eller Mume) ei sag på Fannestranda dvs. i Osen med 21 tylt i skurd. Hermann Momme er innflytta hollender, og i skattemanntall for 1603 står han oppført som borger i Trondheim (Lensrgsk. T-heim len pk. 677.)

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

1597

Berendt (Berens) Schrøder
Peder Schrøder
Hermann Mumme

Berendt (Berens) Schrøder, fogd har sag på Fannestranda i 1597. Det var bevilga han skattefrihet for den av lensherren (rentemesteren). Det er mulig at denne sag lå i Osen. I 1603 har Peder Schrøder, og det er vel samme mann eller slektning, ei sag i Røvik mark, også skattefri. Det kan selvsagt være denne saga som fantes alt i 1597, men da ville det vel neppe stått at den lå på Fannestranda.
   I 1603 har Hermann Mumme i alt 3 sager. Det er ei på Mjelve og 2 i Osen. Hvis Schrøders sag lå i Osen, så er det den han har overtatt. I tillegg til den han hadde fra før.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal

1597

Bernt Schrøder 
Jacob Pedersen

....., men de første vi møter som sageiere i 1597, er begge futene, den egentlige Romsdalsfuten Bernt Schrøder på Våge i Voll og Giske-futen Jacob Pedersen på Vestnes. 

Kilde: Niels de Seve: Molde bys historie bd. 1

1603

Hermann Momme
Jacob Pedersen
Nils Arctander
Hustru Anne på Våge
Bernt Schrøder
Peder Schrøder 

I 1603 har Hermann Momme 3 sager (Osen og Mjelve) på 150 tylt i skurd. Jacob Pedersen har fortsatt ei sag, men nå med en skurd på 60 tylt. Presten Nils Arctander på Veøy har ei sag, sannsynligvis i Herjeelva, og ingen skurdoppgave. Hustru Anne på Våge (enke etter fogden Bernt Schrøder?) har 2 sager og Peder Schrøder (slektning av fogden Schrøder?) har ei sag i Røvik.

Kilde: Otto R. Grüner: Hollendertida i Romsdal